Чому реструктуризація держборгу призведе до дефолту України

Керівник аналітичного департаменту компанії Concorde Capital Олександр Паращійрозповив “Бізнес. Цензор” чому реструктуризація держборгу призведе до дефолту України.

Реструктуризація боргу – це і є дефолт. Якщо у 2015 році ми безболісно реструктурували зовнішній борг, то це зовсім не означає, що ми можемо це так само безболісно зробити і в цьому році. Тоді, в 2015 році, реструктуризація була наслідком російської агресії, через яку ми втратили значну частину території, економіки та валютної виручки – в результаті отримали падіння виробництва і ВВП, девальвацію, спустошення золотовалютних резервів та критичний рівень боргу до ВВП.

І головне – зважаючи на це все, ініціатором реструктуризації українського боргу був МВФ, який іншого виходу для України не бачив.

Зараз підстав для реструктуризації немає: співвідношення боргу до ВВП — в розумних рамках, золотовалютні резерви – на багаторічних максимумах, а МВФ переконати у необхідності реструктуризації не вийде.

В таких умовах, розмови про реструктуризацію просто підривають довіру західних партнерів до Уряду. Єдина проблема, що є в України — це великі зовнішні виплати, що припадають на найближчий час. Але з підтримкою МВФ та інших західних партнерів, ця проблема вирішується.

Якщо ми спробуємо реструктурувати зовнішній борг – то ми матимемо більше проблем, ніж переваг. Так, максимум, що ми зможемо зекономити – це $1,4 млрд, які має Мінфін погасити приватним кредиторам у вересні. Усі інші зовнішні борги (перед західними країнами та МФО) — у розмірі десь $2,7 млрд — нам все одно доведеться погасити, якщо ми не хочемо стати вигнанцями на заході.

Водночас від реструктуризації програти ми можемо більше: недовіра до фінансової системи України – недовіра до гривні – знецінення гривні – зубожіння – падіння довіри до влади.

https://biz.censor.net.ua/r3183945