Як може вплинути зростання держборгу США на світову економіку – думка експертів Concorde Capital

Дмитро Хорошун, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital, про можливий вплив зростання держборгу США на світову економіку

Дмитро Хорошун, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital,  вважає, що перш за все варто усвідомити, що держборг США впродовж останніх років зростає майже безперервно. Тобто він б’є рекорди майже щодня. Нічого особливого в обговорюваній нині новині немає, окрім того, що цього разу число кругле, $30 трлн.

Відносно курсу долара: для нього критичні дії Федеральної Резервної Системи (центробанку США).

  • ФРС проводила монетарне стимулювання, яке йшло паралельно з фіскальним стимулюванням. Грубо кажучи, уряд збільшував витрати і борги, а ФРС ці борги викуповувала.
  • Якщо у ФРС вистачить сміливості рішуче боротися з інфляцією вже цього року, а це рік виборів (проміжні вибори в США) шляхом посилення своєї політики, то долар може залишитися на нинішніх рівнях і навіть укріпитися (в середньому по відношенню до світових валют, мова не йде про гривню).
  • Також Дмитро Хорошун наголошує, що посилення політики ФРС може призвести до турбулентності, і навіть криз, на світових фінансових ринках, а також до уповільнення світової економіки.

 

Як в принципі рекордний держборг США може відобразитися на Україні, хоч і не прямо, а опосередковано?

  • Підвищується жорсткість в зборі податків, і це – нова нормальність. По всьому світу. І Україна не стане виключенням. Тобто такі високі борги в США (і в багатьох інших країнах), принаймні, дозволяють хоч частково зрозуміти жорсткі дії податківців і інших представників держави в Україні. Багатьом, (фізособам, бізнесу) подобається отримувати «ковідні тисячі» – але хтось повинен за це і платити. Хоча, звичайно, Україні, її податківцям і силовикам, потрібно вчитися кращим світовим практикам, а не намагатися додати свої самобутні, малоцивілізовані підходи до скарбнички світового досвіду.
  • Бізнесу та державі потрібно використовувати можливості державно-приватного партнерства. Оскільки ситуація з державними фінансами в багатьох країнах напружена (високий борг), в держав з’являється стимул як менше витрачати, так і використовувати гроші найбільш ефективно. Державно-приватне партнерство може допомогти і з першим (спільні держпроєкти із залученням приватного капіталу), і з другим (приватний бізнес може управляти і використовувати капітал ефективніше, ніж держава). Україна не виключення.
  • Українським позичальникам стане складніше брати в борг через очікуване посилення монетарної політики ФРС США.  Щоправда, зараз для українських позичальників головний чинник – ризики війни з боку РФ, які повністю закрили можливість залучати капітал.
  • Ціни на сировину можуть знизитися через очікуване посилення монетарної політики ФРС США .
    • Для деяких видів сировини (нафта, природний газ) зниження може бути позитивним для України.
    • Для деяких інших видів сировини (сталь, ЗРС, агропродукція) зниження буде негативним для України.

 

  • Економічне стимулювання в Китаї може частково компенсувати зниження стимулювання в США.
    • Китай, швидше за все, запустить черговий раунд економічного стимулювання в 2022 році.
    • Частково це навіть пов’язано з тим, що стимулювання в США знижуватиметься. А саме, при одночасному сильному стимулюванні і в США, і в Китаї високі ризики нашкодити світовій економіці, наприклад, запустивши надлишкову інфляцію. А ось коли в США стимулювання знижується, то ризики від китайського стимулювання нижче.
    • Стимулювання в Китаї, ймовірно, допоможе Україні, оскільки воно підтримуватиме ціни на сталь та ЗРС. Хоча, швидше за все, ефект буде менший, а ціни і попит нижчі, ніж в рекордному 2021 році (особливо в першій половині 2021).

 

Прокоментував Дмитро Хорошун, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital (Генеральний директор та засновник компанії – Ігор Мазепа).