МВФ зацікавлений в тому, щоб Україна залишалася в програмі, так само як і Україна – вважає Олександр Паращій

Олександр Паращій, Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital, коментує новину щодо отримання Україною коштів від МВФ та шанси України на отримання нових траншів

МВФ видав Україні кошти попри те, що останні півтора року Фонд не поспішав визнавати з боку української влади прогрес, достатній для завершення першого перегляду програми.

Олександр Паращій , Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital , впевнений, що МВФ зацікавлений в тому, щоб Україна залишалася в програмі, так само як і Україна. В грудні потрібно було б або визнавати, що програма була невдалою – і це провина не тільки України, а й МВФ, а всі ж хочуть бонуси до Нового року – або зробити вигляд, що все добре, принаймні в «заголовку», продовжити програму і дати гроші. Але якщо ми уважно подивимося на текст «стаф репорту», то в ньому в кожному пункті йдеться про ризики та неефективність.

Залишок за програмою МВФ Україна може отримати 4 березня 2022 року (приблизно $700 млн) та 3 червня (приблизно $1,5 млрд) – за підсумками відповідних місій МВФ, які мають промоніторити виконання вимог програми і поточний стан економіки, бюджету та банківської системи.

Отримання траншів напряму ув’язується із виконанням «структурних маяків. Все, що не прописано як «структурний маяк», не є критично обов’язковим до виконання. Хоча МВФ у своїх звітах звертає увагу на сотню різних проблем, – пояснює Олександр Паращій.

Відповідно до вимог МВФ, Україна поміж іншого має також покращити корпоративне управління в держбанках.
На думку Олександра Паращія, корпоративне управління в держбанках – не найслабша ланка. Держбанки з точки зору корпоративного управління – одні з найкращих серед усіх держкомпаній. І в Меморандумі вже з’явилася вимога по НАК «Енергоатом». Далі з’являться й інші великі та потенційно небезпечні для бюджету компанії.

Поява наглядової ради «Енергоатому» в «структурних маяках» – не випадковість. Історично МВФ ніколи не переймався ринком електроенергії. Хоча і на ринку електроенергії, і на ринку газу відбувається перехресне субсидування населення. Але якщо на газовому ринку перехресне субсидування фактично завжди відбувалося за рахунок держави («Нафтогазу», який ніс через це збитки), а МВФ переймався, щоб не було «діри» в бюджеті, то в електроенергетиці до певного часу субсидування населення відбувалося за рахунок бізнесу.

Останні два роки ситуація змінилася. Зараз субсидування фактично відбувається за рахунок державних компаній, майже всіх: і «Енергоатому», і «Укргідроенерго», і «Укренерго», і «Гарантованого покупця». Всі страждають від перехресного субсидування. МВФ це помітив, поки це не стало величезною проблемою, тому в «структурних маяках» з’явилася вимога навести порядок з корпоративним управлінням в “Енергоатомі”.

Які в України шанси на отримання наступних траншів МВФ?

Щоб отримати наступний транш, Україна має виконати шість «структурних маяків» і до моменту наступного перегляду програми не наламати дров, тобто не здійснити відкат по тим речам, які давно погоджені та імплементовані. Якщо ми подивимося на ситуацію останніх півтора року, то основна проблема України полягала не в невиконанні пунктів програми – вона їх виконувала «для галочки», без належної поваги та з кислим лицем. Найголовніше – це те, що поки ми намагалися виконати «структурні маяки», ми зробили відкочування в багатьох речах, які були нам зараховані як досягнення за попередніми програмами. Це стосується антикорупційних заходів – була поламана антикорупційна інфраструктура, і були питання по енергетиці.

Тому Олександр Паращій не впевнений, що Україна зможе отримати бодай ще один транш. «Ймовірність наступного траншу є вкрай низькою, тому що комбінації цих двох факторів – виконання нових пунктів і відсутності відкату по всіх інших реформах – важко досягти. Навіть один транш буде отримати вкрай складно», – вважає Олександр Паращій, Керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital (Генеральний директор та засновник компанії – Ігор Мазепа ).

Джерело: https://finclub.net/ua/analytics/ukraina-ide-za-hroshyma-mvf-obkhidnymy-tropamy.html?fbclid=IwAR0pwcyRru0UaPfema_gU3i0gGpjI8P6oaQrSGsVPNisaDLhPkvr_BnVMzQ